Széklet calprotectin szűrővizsgálat

Széklet calprotectin szűrővizsgálatok

A széklet calprotectin számának meghatározása új, non-invazív (sebet nem okozó, műtéti eljárással nem járó) eljárás a vékonybél és a vastagbél gyulladásos betegségeinek kimutatására illetve követésére.

A vékonybél és a vastagbél gyulladásos betegségeinek kimutatására illetve az aktivitás és a nyálkahártya érintettség meghatározására korábban csak az invaziv endoszkópos eljárások voltak alkalmasak. A széklet calprotectin szám meghatározása azonban új lehetőséget nyitott a bélgyulladás non-invaziv diagnosztikában.

A széklet calprotectin szám meghatározása egy olyan egyszerű, non-invaziv szűrő módszer, mely alkalmas a funkcionális és organikus bélrendszeri megbetegedések elkülönítésére, ezen belül is a colitis ulcerosa (fekélyes vastagbél gyulladás) illetve a Crohn betegség (ileitis terminalis, vékonybél gyulladás) felismerésére. A teszt elvégzéséhez csak egy körömnyi székletmintára van szükség, ilyen módon az eljárás teljesen fájdalommentes és valódi szűrőmódszer. A széklet calprotectin szintje arányos a bélben zajló gyulladásos folyamatok aktivitásával, igy alkalmas a colitis ulcerosa és a Crohn betegség aktivitásának követésére, illetve ezen kórképek az irritabilis bél szindromától való elkülönitésére. A legutóbbi orvosi szakirodalmi adatok szerint a széklet kvantitativ calprotectin értéke szoros összefüggést mutatott a Crohn betegség és a colitis ulcerosa gyulladásos aktivitási indexeivel, valamint a CRP szinttel.

A széklet calprotecin pontos meghatározása azonban a gyulladásos bélbetegségeknél szélesebb szűrési lehetőségeket is kínál. Kontrollált klinikai vizsgálatokban megállapították ugyanis, hogy a széklet calprotectin szint a kontrollhoz illetve a funkcionális bélpanaszokhoz képest (irritabilis bél szindroma) emelkedett értéket mutat még:

A széklet occult vér teszthez képest a széklet calprotectin messze érzékenyebbnek bizonyult a korai vastagbél daganatok kimutatása terén (20% vs 90%), előrehaladott vastagbél daganat esetében pedig az összes beteg 100%-ában jelezte az elváltozást.

További szakmai cikkek (angolul):

BMC research notes⇒

Faecal calprotectin and faecal occult blood tests in the diagnosis of colorectal carcinoma and adenoma⇒