Laktóz H2 kilégzési teszt – tejcukor érzékenység

A tej és az egyes tejtermékek fogyasztása okozhat hasi panaszokat, például haspuffadást, fokozott gázképződést, hasmenéses rohamokat, hasi görcsöket. A tünetek hátterében gyakran a tejcukor érzékenység áll. A felnőttkori tejcukor- vagy más néven laktózérzékenység vagy laktáz enzim hiány egyre több felnőtt embert érint.
A tejcukor (laktóz) egy glükózból és galaktózból álló úgynevezett diszaharid, melynek lebontásához laktáz enzimre van szükség. A diszaharidok csak kettébontott állapotban tudnak felszívódni a vékonybélből. A laktáz enzim hiányában a tejcukor (azaz laktóz) nem bomlik le, nem tud felszívódni a vékonybélben és a vastagbélbe jut, ahol baktériumok bontják le. A lebontás során H2 szabadul fel, mely a vérbe felszívódik, a véráram útján a tüdőbe jut, ennek a detektálása történik a teszt során.
MILYEN TÜNETEKKEL JÁR A TEJCUKOR ÉRZÉKENYSÉG?
A laktózérzékenység jellemző tünetei a tej- és tejtermékek fogyasztása után fellépő haspuffadás, fokozott gázképződés, hasmenéses rohamok és hasi görcsök. Amennyiben hasonló panaszokat észlel, jelentkezzen be klinikánkra a gyors, megbízható kilégzési teszt elvégzésére, ugyanis a tejcukor érzékenység jól kezelhető! A haspuffadásnak, gázképződésnek több oka is lehet. Erről bővebben itt olvashat.

Fájdalommentes teszt 180 perc alatt
A tejcukor érzékenységet kimutató H2 kilégzési teszt fájdalommentes, kb. 90-240 percig tartó vizsgálat, melyre szükség van ahhoz, hogy a tünetek mielőbb kezelésre kerüljenek, illetve megelőzhetőek legyenek. A tejcukor érzékenység laktáz enzimet tartalmazó tablettával és diétával kezelhető. A tesztet kizárólag belgyógyász-gasztroenterológus szakorvosunkkal történő konzultációt követően végezzük el.
Ne szenvedjen tovább!
Ha elege van a visszatérő emésztési tünetekből, keresse fel klinikánkat és kérjen konzultációs időpontot!