haspuffadás

Haspuffadás, bélgázok

A hasi fájdalmat és székrekedést követő harmadik leggyakoribb emésztőrendszeri panasza a betegeknek: a haspuffadás, a fokozott böfögés, a bélgázosság és a teltségérzés.

Haspuffadás, fokozott bélgázosság okai:
• CO2 felszabadulás – Szénsavas italok fogyasztása, illetve a gyomornedv bélbeni semlegesítése közben nagyobb mennyiségű bélgáz képződik. A bélgázok általában a bélfalon át felszívódva a tüdőn keresztül távozik, azonban máj-, és szívelégtelenség esetén ez nehezített.
• Baktériumok általi bélgáztermelés a vastagbélben – A vékonybélben meg nem emésztett tápanyagok (rostok, cellulóz, laktóz), a vastagbélbe jutva bakteriális bontáson esnek át, mely bélgázképződéssel és haspuffadással jár.
 Az így képződött bélgázok a végbélnyíláson át távoznak. A termelődött gázok 99 százalékát szagtalan összetevők adják, azonban a vastagbélbe került fehérjék és illékony zsírok, kellemetlen szagot eredményezhetnek.
 Az emberek 30-50 százalékának a vastagbélflórája olyan baktériumokat is tartalmaz, melyek metán szintetizálására képesek (ezáltal válhat gyúlékonnyá a távozó bélgáz).
A következő állapotok vezethetnek puffadáshoz vagy korai teltségérzéshez:
• fokozott levegőnyelés stressz, viselkedészavar, kapkodó étkezés, krónikus rágógumihasználat miatt,
• nagy mennyiségű szénsavas ital fogyasztása,
• emészthetetlen, illetve fel nem szívódó szénhidrátok fogyasztása,
• felszívódási zavar laktóz-intoleranciában, lisztérzékenységben,
• parazitafertőzés (Giardia lamblia),
• hasnyálmirigy-elégtelenség miatti emésztési zavar,
• irritábilis bél szindróma,
• antibiotikum-kezelést követő bélflórasérülés,
• gyógyszerek mellékhatása (lactulose, Glucobay).
Hogyan diagnosztizálják a gázzal kapcsolatos betegségeket?
Mivel a gázképződés fő oka a táplálkozás, az orvos tudni akarja, mit eszik és pontosan miyen tünetei vannak. Ennek érdekében étkezési napló vezetésére kérheti meg, mely segít megállapítani, melyek az állapotért felelős élelmiszerek. Lehetséges, hogy bizonyos élelmiszereket ki kell iktatnia az étrendjéből. Például, ha laktóz intoleranciában szenved (a laktóz a tejtermékekben található cukorfajta), akkor a tejtermékek fogyasztását korlátoznia kell. A hidrogén–kilégzési teszt, segít a laktóz intolerancia diagnosztizálásában. Amennyiben a puffadás a probléma, az orvos megvizsgálja, hogy egészséges-e a bélmozgás, van-e gyulladásra utaló jel, illetve a vastagbél megbetegedésére utaló jel.
Irritábilis bél szindróma gyanúa esetén gyakran vastagbéltükrözésre is sor kerül az organikus kórképek kizárása érdekében.
Kezelés
A bélgáz problémákat és korai teltségérzést étrendváltoztatással, és a kevesebb levegőnyelés technikájának elsajátításával lehet kezelni. Emellett számos vénymentes gyógyszer áll a betegek rendelkezésére a tünetek enyhítésére.
Az étrendváltoztatás azt jelenti, hogy meg kell szüntetni a bélgázképződésért felelős puffasztó ételek fogyasztását. Sajnos ez azt is jelenti, hogy számos olyan tápláló élelmiszerről kell lemondania, melyre mindennap szüksége lenne.
Konzultáljon orvosával vagy egy dietetikus szakemberrel, hogy olyan étrendet állítsanak össze, mely egészséges, ám csökkenti a gázképződést.
A gyógyszertárakban vénymentesen kapható savlekötők is csökkenthetik a bélgáztermelődést és a haspuffadást.
A laktóz intoleranciában szenvedők számára, az úgynevezett laktáz enzimek segíthetnek megemészteni a tejtermékek laktóz tartalmát.
Az irritábilis bél szindrómával rendelkező betegeknél, a tápcsatorna mozgása korlátozott, ezért számukra az olyan készítmények javasoltak, melyek meggyorsítják az élelmiszer átjutását az emésztőrendszeren. Ezek a gyógyszerek a gázt is gyorsabban juttatják át az emésztőrendszeren.