étel allergia, étel intolerancia vizsgálatokhoz jelölések

Ételallergia és ételintolerancia

Mivel az ételallergia és az étel-intolerancia részben hasonló tüneteket okoz (émelygés, hányás, görcsös hasi fájdalom, hasmenés, haspuffadás), gyakran összekeverik a kettőt.

Az általános élelmiszerek általában nem zavarják meg az bél immunrendszerének működését és nem okoznak hisztaminkiáramlást a vérbe, vagyis az élelmiszerekre adott kellemetlen válaszok általában nem ételallergiák. A nem allergiás eredetű táplálkozási probléma adódhat például az étel emésztéséhez szükséges valamelyik enzim hiányából. A laktáz nevű enzim hiánya például emészthetetlenné teszi a tejben található laktóz nevű cukrot, és ún. laktóz intoleranciát hoz létre. Az emésztetlen tápanyagok a vékonybélből a vastagbélbe jutnak, ahol a bélbaktériumok fogják megemészteni, savak és gázok termelése közben. Hála égnek ezeknek az enzimeknek a hiánya egy egyszerű ételallergia vizsgálattal könnyedén kimutatható. A hasnyálmirigy enzimek hiánya általában zsír és fehérje emésztési zavarokat okozhat. Az enzimhiányon alapuló étel-intoleranciák közös tünetei: fogyás, görcsös hasi fájdalom, hasmenés, haspuffadás és fokozott széltermelődés. Előfordulhat, hogy bizonyos ételintolerancia gyomorgörcsöt, hasmenést vagy éppen székrekedést okoznak.

különböző ételek ételallergia teszthez

Az alábbiak segítségével orvosa valószínűsíteni tudja, hogy Önnek valódi ételallergiája, étel intoleranciája vagy valamilyen gyomor-bélrendszeri betegsége van-e:
  • Eliminációs diéta: lehet, hogy arra fogják Önt kérni, hogy bizonyos gyanús ételeket pár hétre hagyjon el az étrendjéből, ezt követően pedig egyesével ismételten kezdje el ezeket fogyasztani (pár hetente bevezetve egy-egy új élelmiszert). Az eljárás során meg lehet határozni, hogy melyik étel köthető az adott tünethez. Pszichés tényezők sajnos szerepet kaphatnak, ha például Ön azt hiszi, hogy érzékeny egy ételre, akkor fogyasztása után tapasztalhatja azokat a tüneteket, amelyektől tart. Ha Önnek súlyos reakciója volt már bizonyos ételekre, akkor ez a módszer nem biztonságos.
  • Fizikális vizsgálat: a körültekintő orvosi vizsgálat bizonyos betegségeket gyanúba hozhat vagy valószínűsítleníthet.
  • Vérvizsgálat: az allergiára jellemző IgE antitestek szintje meghatározható a vérből. A vizsgálathoz vérvételre van szükség.
  • Laktóz és laktulóz terhelés, keményítő terhelés, cukorterhelés: a vizsgálathoz vérvételre van szükség.